Wat is een BBZ-krediet?

Om de kans op succes te vergroten bij het oplossen van je schulden, is er de mogelijkheid om bij de gemeente een aanvraag in te dienen voor een BBZ-krediet (een lening op basis van het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen 2004). Dit is een lening die je ontvangt aan het begin van het schuldsaneringstraject. Daarmee kunnen bijvoorbeeld je lopende schulden worden afgelost of je kunt je inkomen op peil houden indien je onder het bestaansminimum dreigt te raken. Deze lening kan ook als een tijdelijke uitkering gebruikt worden als je je onderneming wilt stoppen. Gebruik je de lening om je schulden af te lossen, dan hoef je na het aflossen alleen nog maar de lening terug te betalen aan de gemeente. Voor de rest ben je vrij zonder schulden.

Je kunt de gemeente waar je staat ingeschreven als persoon vragen om het verstrekken van een BBZ-krediet. Als je aanvraag in behandeling wordt genomen, dan zal een bedrijfskundige binnen de gemeente de levensvatbaarheid van je onderneming beoordelen indien je van plan bent om door te gaan met de onderneming. De bedrijfskundige zal aangeven wat de hoogte van het krediet wordt en hoe deze besteed dient te worden om de schulden te betalen. Deze zal de informatie verwerken in een rapport dat je krijgt bij de beschikking van de gemeente. Daarin staat beschreven welk bedrag onder welke voorwaarden wordt uitbetaald.

 Kort gezegd is een BBZ-krediet een lening van je gemeente die je als ondernemer kunt gebruiken om je schulden te betalen.